Συνέντευξη Αντώνη Δεληχάτσιου

Ο Δεληχάτσιος Αντώνης είναι κάτοικος του Ν. Βουτζά, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Συλλόγων του Ν. Βουτζά, εκπρόσωπος στον ερανικό λογαριασμό του Δήμου Μαραθώνα, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Μαραθώνα με την Πορεία Πράξης και τον Στέργιο Τσίρκα.

Ερώτηση: Κύριε Δεληχάτσιο ενόψει της συμπλήρωσης εννέα μηνών από την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου του 2018 μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα από τη συμμετοχή σας στη συντονιστική επιτροπή, τις αιτίες της φονικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού και τους στόχους που θέσατε για την αποκατάσταση των ζημιών.

Απάντηση: Κλείσαμε 9 μήνες από τη φονική λαίλαπα της 23ης Ιουλίου 2018 και θα προσπαθήσω να καταθέσω ένα ιστορικό που βρισκόμαστε σήμερα αλλά και κάποιες σκέψεις τι πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα.

Είμαι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων του Ν. Βουτζά από την πρώτη μέρα της δημιουργίας τους, συμμετείχα στις περισσότερες των συναντήσεων με τους αρμόδιους παράγοντες και ως εκ τούτου ας μου επιτραπεί να πω ότι έχω μια συνολική εικόνα.

Ποιοι ήταν οι πρωταρχικοί μας στόχοι:

  1. Η ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες, τα λάθη και οι παραλήψεις των υπευθύνων για τις ζωές που χάθηκαν, για το δράμα εγκαυματιών, την ψυχική οδύνη που υφιστάμεθα, την καταστροφή του περιβάλλοντος και των περιουσιών μας.
    Έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη απέναντι στη μνήμη και στις ψυχές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας σήμερα, άμεσα, τώρα ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν ανήκουν.
    Είναι αλήθεια ότι πέρα από τις δύσκολες πραγματικά καιρικές συνθήκες της ημέρας ο κρατικός μηχανισμός σε όλα τα επίπεδα λειτούργησε απογοητευτικά:
    Α) Αν υπήρχαν γρήγορες και σχεδιασμένες ενέργειες η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει πριν φτάσει στο Λύρειο καθότι η βλάστηση ήταν χαμηλή
    Β) Δε δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών.
    Γ) Το τραγικό λάθος να οδηγείται η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή οδό αντί να γυρίζουν προς τα πίσω.

Αυτά όλα πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες.   

  1. Παρεμβάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να δημιουργηθεί το επαρκές νομοθετικό πλαίσιο κάλυψης των αναγκών και των ζημιών που προέκυψαν από την πυρκαγιά.
  2. Άμεσες ενέργειες αποκατάστασης και επαναφοράς της καθημερινότητας και λειτουργιάς του οικισμού.
  3. Καθολικό αίτημα δημιουργίας βασικών υποδομών με την αναθεώρηση του σχεδίου ,την εφαρμογή του ρυμοτομικού, αποχετευτικό δίκτυο, συλλογή όμβριων υδάτων, κατασκευή πεζοδρομίων κλπ.
  4. Ένταξη όλου του οικισμού σε ένα δήμο.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για την απόδοση των επιδομάτων στους πυρόπληκτους?

Απάντηση: Τα επιδόματα κατηγοριοποιούνται ως εξής:

  • Επίδομα πρώτης ανάγκης 586 €
  • Επίδομα έκτατης ενίσχυσης (5.000), επίδομα τηλεπικοινωνιών και οικιακών συσκευών δεν έχουν αποδοθεί ακόμα σε πάρα πολλούς δικαιούχους.
  • Το επίδομα περιβάλλοντος χώρου πρόσφατα υπογράφηκε η ΚΥΑ δεν έχει αποδοθεί.

Σημειώνω ότι στην πρώτη συνάντηση μας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Πρωθυπουργό μας δήλωσε με απόλυτη βεβαιότητα ότι η απόδοση των ανωτέρων επιδομάτων είναι θέμα ημερών και ότι αν δεν αποδοθούν σε μια εβδομάδα σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει.

Πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι είναι παντελώς άδικο  μία κατηγορία συμπολιτών μας ενώ καταστράφηκε ο περιβάλλον χώρος του σπιτιού τους υπέστησαν την ίδια ταλαιπωρία στις τηλεπικοινωνιακές παροχές να μην λαμβάνουν τα επιδόματα τηλεπικοινωνιακό και περιβάλλοντος χώρου επειδή τα σπίτια τους δεν έχουν πάθει ζημιές.

Ερώτηση: Τι γίνεται με την αποκατάσταση των κτιρίων;

Απάντηση: Σχετικά με την Στεγαστική Συνδρομή η εικόνα είναι εξαιρετικά απογοητευτική. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης για κόκκινα, κίτρινα και πράσινα κτίρια με ζημιές.

Η πρώτη ανάγνωση δείχνει μια βαριά γραφειοκρατική διαδικασία και πολλές λεπτομέρειες πρέπει να διευκρινιστούν.

Σημασία έχει ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί ελάχιστες άδειες.

Ιδιαίτερα για τα σπίτια που πρέπει να κατεδαφιστούν δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς διαβαίνοντας τους δρόμους του οικισμού είναι απογοητευτική. Τα κλαδιά από τα καμένα δέντρα καθώς και κορμοί βρίσκονται στις άκρες των δρόμων σε πολλά σημεία κλείνουν εντελώς τη διέλευση των οχημάτων δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τους οδηγούς.

Η ειδική αποκομιδή του αμίαντου έχει παντελώς ατονήσει ακόμη και στα κόκκινα σπίτια και όπως καταλαβαίνεται δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες για την υγεία των κατοίκων.

Συμπεράσματα:

Η πορεία αποκατάστασής των πληγέντων περιοχών Μάτι, Ν. Βουτζά, Κόκκινο Λιμανάκι, προβάληνθος, αμπελούπολη απαιτεί μεθοδικότητα και συνεργασία.

Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών μέσα από του Συλλόγους και τις συντονιστικές επιτροπές έχει βάθος χρόνου.

Οι Δημοτικές αρχές πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η απαράδεκτη κατάσταση που ζούμε καθημερινά με τις λακούβες στους δρόμους, με φωτισμό, με την καθαριότητα πρέπει να τερματιστεί.

Οι νέες δημοτικές αρχές οφείλουν να δεσμευτούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων.

Είναι ο κατάλληλος χρόνος να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για τον οικισμό του  Νέου βουτζά  :

  • να προχωρήσει άμεσα η οριοθέτηση των ρεμάτων άρα και η αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης.
  • Η ένταξη του οικισμού σε ένα Δήμο.