Βασικό στοιχείο της ανάπτυξης ενός δήμου είναι ο προσδιορισμός της χρήσης γης. Η νομοθεσία προσαρμόζεται στη σύγχρονη πραγματικότητα καλύπτοντας τον αστικό και μη αστικό χώρο, σε αντιστοιχία με το πεδίο εφαρμογής πολεοδομικών σχεδίων. Υπάρχουν οι γενικές κατηγορίες και ειδικές χρήσεις γης, όπως κατοικία, εκπαίδευση, πράσινο, βιομηχανία τεχνολογικά πάρκα, τουρισμός, πράσινα σημεία, ανακύκλωση και αστική γεωργία, ώστε να αποτυπώνονται το εύρος και οι ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής και οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Η ισορροπία και αρμονική συνύπαρξη των διαφορετικών χρήσεων συντείνουν προς τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής. Η προστασία των περιοχών κατοικίας καθορίζεται από τα μεγέθη των επιμέρους ειδικών χρήσεων και τα τοπικά χωρικά και τα γενικά πολεοδομικά σχέδια αποτελούν συνέχεια του καθορισμού χρήσεων γης για τη συνολική ρύθμιση των περιοχών ενός δήμου.
Ο Δήμος Μαραθώνος εφαρμόζει στρατηγικό σχεδιασμό υλοποιώντας έργα υποδομών προς εξυπηρέτηση του δημότη και όχι έργα βιτρίνας. Η αναπτυξιακή διαδικασία προσδιορίζεται από πολυσύνθετα κριτήρια και για την εφαρμογή στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης βασική προϋπόθεση αποτελεί ο χωροταξικός σχεδιασμός. Σχεδιάζουμε μια αποδοτική και ασφαλή αστική κινητικότητα που να είναι φιλική στους κατοίκους και το περιβάλλον. Η επιτυχία του παραπάνω εγχειρήματος εξαρτάται και από τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή έχουν εκπονηθεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ).
Ήδη λειτουργεί η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου (ΥΔΟΜ) και σήμερα υλοποιούνται οι Πράξεις Εφαρμογής για την Παραλία Μαραθώνα και την παραρεμάτια της 5ης Πολεοδομικής Ενότητας Νέας Μάκρης. Επιπλέον εντός του έτους θα έχει ανακηρυχθεί ο οριστικός ανάδοχος που θα αναλάβει τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια στο Δήμο μας, ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές χρήσεων γης και οι νέες εντάξεις στο σχέδιο.
Στόχος μας είναι ένας λειτουργικός πολεοδομικός σχεδιασμός που προωθεί την ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου μας και ταυτόχρονα υπηρετεί την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη βιώσιμη κινητικότητα, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων και εξασφαλίζει επάρκεια σε εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές. Παράλληλα, σεβόμενοι την ιστορικότητα του τόπου, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και του επενδυτικού σχεδιασμού στην παράκτια ζώνη και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου.